Tärkein Aivotulehdus

Leesialle tyypillinen hemianesthesia hemataxia hemianopsia

Herkkyys ja sen häiriöt. Kolmas osa: perifeerinen, segmenttinen, johtavuus ja kortikaalinen herkkyyshäiriö.
# medach_neurology
Syvän ja pinnallisen herkkyyden perifeerinen tyyppi esiintyy ääreishermon ja plexuksen vaurioissa.

Kun ääreishermon runko vaurioituu, kaikenlaiset herkkyydet häiriintyvät. Herkkyyshäiriöiden vyöhyke perifeeristen hermovaurioiden tapauksessa vastaa tämän hermon inervaatioaluetta (kuva 2.6).

Polyneuriittisen oireyhtymän (raajojen hermojoukkojen moninkertaisen, usein symmetrisen vaurion) tai mononeuropatian tapauksessa voidaan havaita seuraavat: 1) herkkyyshäiriöt ja anestesia sisääntyövyöhykkeellä, kuten ”sukat ja käsineet”, parestesia, hermopaksujen kipu, jännitysoireet; 2) motoriset häiriöt (atonia, pääasiassa distaalisten lihasten surkastuminen, jännerefleksien väheneminen tai häviäminen, ihorefleksit); 3) autonomiset häiriöt (ihon ja kynsien troofiset häiriöt, käsien ja jalkojen liiallinen hikoilu, jäähtyminen ja turvotus).

Neuraaliselle oireyhtymälle on ominaista spontaani kipu, jota pahentaa liike, kipeys juurten poistumispaikoissa, hermojännitysoireet, arkuus hermorasioita pitkin, hypestesia hermojen hermotusvyöhykkeellä.

Plexus-vaurioissa plexuspisteissä on terävä paikallinen kipu ja kaikenlaisesta herkkyydestä johtuva herkkyyden loukkaaminen hermostoihin vyöhykkeellä, joka johtuu tästä plexuksesta.

Syvän herkkyyden menetystä segmenttityypissä havaitaan vaurioilla takaosan juurelle ja selkärangan ganglionille, ja segmenttisen tyyppistä pintaherkkyyden menetystä havaitaan vaurioilla takaosan juurelle, intervertebral ganglionille, sarvelle ja selkäytimen harmaalle etupuolelle (kuva 2.6)..

Ganglioniitti kehittyy, kun selkärangan solmu on mukana patologisessa prosessissa:

• herpeettiset purkaukset segmenttivyöhykkeellä (herpes zoster) [80-90%];

Kipu, liikunnan pahentama;

• meningo-radikulaariset oireet (Neri, Dejerine);

• arku juurten poistumispaikoissa;

• selän pitkien lihaksien jännitys;

• hyperestesia segmenttihermoalueella, joka korvataan sitten anestesialla, syvän herkkyyden häiriö segmenttityypin mukaan.

Nikamaväylän ganglionin eristetty vaurio on harvinainen, ja siihen liittyy usein takaosan juuri.

Selkäytimen takajuurten tappion myötä radikuliitti kehittyy, toisin kuin ganglionin tappio sen kanssa:

• kaikki yllä olevat oireet havaitaan, paitsi herpeettisiä purkauksia;

• Takaosan juurien vaurion oireet yhdistyvät etujuurten vaurioiden oireisiin (perifeeristen lihasten pareesi segmenttisen hengityksen alueella).

Segmenttien hengityksen taso voidaan määrittää seuraavien ohjeiden avulla: kainalon korkeus - toinen rintaosan segmentti - Th2, nännien taso - Th5, navan taso - Th10, kyynärpään taso - Th12. Alaraajojen sisäiset olosuhteet ovat lanne- ja rintaosa. On tärkeää muistaa, että selkäytimen ja selkärangan segmentit eivät vastaa toisiaan. Esimerkiksi, lanne segmentit sijaitsevat kolmen alarintarangan tasolla, siksi selkäytimen segmenttivaurion tasoa ei pidä sekoittaa selkärangan vaurion tasoon..

Takajuurten vaurioissa (radikulaarinen oireyhtymä, iskias) havaitaan seuraavia:

• vaikea spontaani vyö kipu, jota pahentaa liike;

• arku juurten poistumispaikoissa;

• radikulaariset jännityksen oireet;

• segmenttiherkkyyshäiriöt juurien inervoitumisvyöhykkeellä;

Selkärangan takaosan sarven vaurioitumisen vuoksi segmentti-dissosioitunut herkkyyshäiriö: pintaherkkyyden menetys vastaavalla segmenttivyöhykkeellä samalla puolella samalla kun syvä herkkyys säilyy, koska syvät herkkyysreitit eivät mene sarveen: C1-C4 - puolikypärä, C5-Th12 - puolitakki, Th2-Th12 - puolihihna, L1-S5 - puoli nousua.

Kun takimmainen sarvi on vaurioitunut molemmin puolin, samoin kuin vaurioissa edessä olevassa harmaassa muodostumisessa, joissa pinnan herkkyysreitit ylittävät, havaitaan pintaherkkyyden segmenttihäiriö molemmilta puolilta: C1-C4 - kypärä, C5-Th12 - takki, Th2-Th12 - vyö, L1-S5 - säärystimet.

Syvän herkkyyden johtavuustyyppiä havaitaan, aloittaen ensimmäisen neuronin keskusprosessista, joka muodostaa takajohdot, ja pintaherkkyydestä - vaurioilla, alkaen toisen neuronin aksonista, joka muodostaa lateraalisen spinothalamic-reitin selkäytimen sivujohdoissa.

Kun selkäytimen valkosairaus on vaurioitunut takaraajojen alueella, syvän herkkyyden häiriöitä (lihas-nivelten tunne, värähtely, osittain tuntoherkkyys) havaitaan johtotyypin mukaan keskittymän sivulla, koko sen lokalisointitason alapuolella. Samanaikaisesti kehittyy ns. Takaosa tai herkkä ataksia - heikentynyt liikkeiden koordinaatio, joka liittyy liikkeiden proprioceptiivisen hallinnan menettämiseen. Tällaisten potilaiden kävelymatka on epävakaa, liikkeiden koordinaatio on heikentynyt. Nämä ilmiöt voimistuvat erityisesti silmiä suljettaessa, koska näköelimen hallinnan avulla voit kompensoida suoritettujen liikkeiden tiedon puuttumisen - "potilas ei kävele jalkojensa kanssa, vaan silmiensä kanssa". Havaitaan myös erityinen ”lävistyskävely”: potilas astuu kentällä voimalla, kuin “kirjoittamalla” askelta, koska raajojen sijaintitunnus avaruudessa on kadonnut. Lihas-nivel-olosuhteiden lievemmillä häiriöillä potilas ei pysty tunnistamaan vain sormen passiivisten liikkeiden luonnetta.

Selkäytimen vaurioitumisen sivuttaisen alueen alueella, pintaherkkyyshäiriöitä (kipua ja lämpötilaa) havaitaan johtintyyppillä keskittymistä vastapäätä olevalla puolella, vauriokohdan alapuolella. Herkkyysrikkomuksen yläraja määritetään 2-3 segmenttiä vaurion alapuolella rintakehällä, koska lateraalinen spinothalamic-tie kulkee 2-3 segmenttiä korkeammalla kuin sarven vastaavat herkät solut. Kun sivuttainen spinothalamic-reitti on osittain vaurioitunut, on syytä muistaa, että kehon alaosien kuidut sijaitsevat siinä lateraalisesti.

Jos sivuttaisen spinothalamic-reitin koko tavaraosa vaurioituu minkä tahansa selkäytimen segmentin tasolla, esimerkiksi Th8-tasolla, kaikki johtimet, jotka tulevat tänne vastakkaisesta puoleisesta sarvesta, mukaan lukien Th10-segmentti (kuidut selän sarven Th8-segmentistä) liittyvät vastakkaisen spinathalamic-reitin kanssa. vain segmenttien Th5 ja Th6 tasolla). Siksi kehon vastakkaisessa puoliskossa pintaherkkyyden menetys tapahtuu täysin Th10-11-tason alapuolella, ts. vastakkaisesti ja 2-3 segmenttiä leesion tason alapuolella.

Selkäytimen puolivälitteisillä vaurioilla kehittyy BrownSecar-oireyhtymä, jolle on tunnusomaista syvän herkkyyden menetys, keskiparesis keskittymisen puolella ja heikentynyt pintaherkkyys vastakkaisella puolella, segmenttihäiriöt vaikutuksen alaisen alueen tasolla.

Selkäytimen poikittaisella leesialla havaitaan kahden tyyppinen herkkyys kahden tyyppisen johtimen mukaan..

Extramedullary leesioireyhtymä. Alun perin selkäytimen viereinen puoli puristetaan ulkopuolelta, sitten koko halkaisija vaikuttaa siihen; pinnallisen herkkyyshäiriön vyöhyke alkaa alaraajojen distaalisista osista, ja kasvaimen kasvaessa edelleen, se leviää ylöspäin (nouseva herkkyyshäiriötyyppi). Siinä erotetaan kolme vaihetta: 1 - radikulaarinen, 2 - Brown-Secar-oireyhtymän vaihe, 3 - selkäytimen täydellinen poikittainen vaurio.

Intramedullaarisen vaurion oireyhtymä. Ensin kohdistuvat päällekkäisistä segmenteistä tulevat keskipisteessä olevat johtimet, sitten sivuseinät, jotka tulevat alla olevista segmenteistä. Siksi segmenttihäiriöt - dissosioitunut anestesia, perifeerinen halvaus pääasiassa proksimaalisilla alueilla sekä lämpötilan ja kipuherkkyyden johtamishäiriöt ulottuvat vaurion tasolta ylhäältä alas (aleneva tyyppi herkkyyshäiriöitä, oire "öljyväri"). Pyramidaalireitin tappio on vähemmän ilmeinen kuin ekstramedullaarisessa prosessissa. Puuttuva radikulaarinen vaihe ja Brown-Secar-oireyhtymä.

Kun sivuttainen spinothalamic-reitti häviää täydellisesti, havaitaan molemmissa tapauksissa vastakkaisuuden herkkyyden menetys 2-3 segmenttiä vaurion tason alapuolella. Esimerkiksi, kun ekstramedullaarinen leesio on Th8-tason vasemmalla puolella, kehon vastakkaisella puolella esiintyvä pintaherkkyyshäiriö leviää alhaalta Th10-11-tasolle ja kun Th8-tason intramedullaarinen prosessi leviää kehon vastakkaiselle puolelle Th10-11: stä alaspäin (oire “öljystä”) täplät ").

Jos herkkyyden johtimet vaurioituvat aivokannan, erityisesti mediaalisen silmukan tasolla, kehon vastakkaisessa puoliskossa tapahtuu pinta- ja syvän herkkyyden menetys (hemianestesia ja herkkä hemataksia). Mediaalisilmukan osittaisen vaurioitumisen seurauksena vastakkaisella puolella tapahtuu syvän herkkyyden dissosioituneita johtavia häiriöitä. Samanaikaisesti osallistumalla kallon hermojen patologiseen prosessiin voidaan havaita vuorottelevia oireyhtymiä.

Jos optinen mukula on vaurioitunut, kaikenlaisen herkkyyden rikkominen havaitaan tarkennuksen vastakkaisella puolella, ja hemianestesia ja herkkä hemataksia yhdistetään hyperpatian, troofisten häiriöiden, näköhäiriöiden oireisiin (homonyymi hemianopsia)..

Thalamic-oireyhtymälle on ominaista hemianesthesia, herkkä hemataxia, homonyymi hemianopsia, thalamic kiput (hemialgia) vastakkaisella puolella. Siellä on talamic-käsi (käsi on taivutettu, sormien pääfalangat on taivutettu, kädessä ovat koreoathetoidiset liikkeet), kasvillisuus-troofiset häiriöt kohdistusta vastapäätä olevalla puolella (Harlequin-oireyhtymä), väkivaltainen nauru ja itku.

Sisäkapselin takaosan 1/3-osan vaurioista ilmenee hemianestesia, herkkä hemataksia, tarkennuksen vastakkaisella puolella - ja homonyymi hemianopsia; koko takaosa reisivarren vaurioilla - hemiplegia, hemianesthesia, hemianopsia (halvaantuneella puolella herkää hemataksiaa ei havaita); etujalan vaurioilla - vastakkaisella puolella oleva hemataksia (aivokuoren siltapolun katko aivopuoliskojen aivokuoren ja pikkuaivojen välillä).

Aivopuoliskojen aivokuoren vaurioitumisen takana olevan keskiosan ja korkeamman parietaalikehän alueella havaitaan kaiken tyyppisen herkkyyden menetys vastakkaisella puolella. Koska takaosan keskivaiheen osittaiset vauriot ovat yleisempiä, aivokuoren herkät häiriöt ovat monoanestesian muodossa - vain käden tai jalan herkkyyden menetys. Aivokuoren herkkyyshäiriöt ovat voimakkaampia distaalisissa osissa. Takaosan keskivaiheen alueen ärsytys voi johtaa ns. Aistinvaraisten Jacksonin hyökkäysten ilmaantuvuuteen - paroksysmaalisesti palava tunne, pistely, tunnottomuus kehon vastakkaisten puolien vastaavilla alueilla..

Kun oikea oikea parietaalialue vaurioituu, syntyy monimutkaisia ​​herkkyyshäiriöitä: astereognosi, kehon rakenteen rikkomus, kun potilaalla on väärä käsitys ruumiinsa mittasuhteista, raajojen sijainnista. Potilaalle voi vaikuttaa siltä, ​​että hänellä on ”ylimääräisiä” raajoja (pseudopolymelia) tai päinvastoin yksi raajoista (pseudoamelia) puuttuu. Muita ylemmän parietaalialueen vaurion oireita ovat autotagnosia - kyvyttömyys tunnistaa oman ruumiin osia, oman ruumiin ”epäjärjestys”, anosognosia - oman vian, taudin “tunnistamatta jättäminen” (esimerkiksi potilas kiistää halvauksen).

Mikä on vastapuolinen homonyyttinen hemianopsia

Kahdenvälinen hemianopsia on neurologinen häiriö, jolle on ominaista kahdenvälinen sokeus puolella näkökenttiä. Tractus hemianopsia (sanasta "polku") johtuu optisten polkujen vaurioista, ja keskeinen hemianopsia kehittyy, kun visuaalisesta havainnosta vastaavat aivokuoren alueet vaurioituvat. Toisin sanoen, hemianopsia on vasemmalla tai oikealla puolella olevan näkyvyyden menetys, mutta aina molemmissa silmissä..

Näkövamman vaurioituminen päättyy yleensä näköhermojen kuolemaan. Sairauden keskeisen alkuperän vuoksi näköhermot eivät atrofioidu ja toimivat edelleen..

Näkökenttien menetykset alkuperän mukaan jaetaan hankittuihin ja synnynnäisiin. Synnynnäinen variantti tapahtuu tapauksissa, joissa keskushermoston kehitys on heikentynyt sikiön kypsymisen aikana. Melkein aina yhdistettynä muihin hermostovaurioihin, ja niitä löydetään harvoin erillisenä patologiana. Hankittu optio kehittyy pääasiassa ihmisillä, joiden keski-ikä on 30-50 vuotta. Yleisempi naisilla.

Syyt

Hemianopsiaa esiintyy silmien, aivokuoren tai subkortikaalisten osien vaurioitumisen yhteydessä. Tästä seuraa, että on tarpeen tutkia näköjärjestelmän vaurioiden luonne.

  1. Aivojen verenkierron patologia tukkeutuneiden valtimoiden taustalla, joilla on ateroskleroosi tai valtimohypertensio. Ne johtavat akuuttiin veren puutteeseen verisuonissa, minkä seurauksena aivojen osat kuolevat hapen ja ravinteiden puutteesta. Näkökenttien patologian tyyppi johtuu uima-altaasta ja aivojen alueesta, jolla verenvirtaus on häiriintynyt. Näkö on usein heikentynyt aivovaltimon takavalon verentoimituksen vähentyessä, mikä toimittaa verta takakuoreen ja parietaaliseen aivokuoreen. Aivohalvauksen tai aneurysman kanssa kallonsisäinen paine nousee ja aivokudoksen verenvuoto provosoidaan, näköreitit vaurioituvat.
  2. Aivokalvon tulehdus ja aivojen parenyyma. Kalvojen tulehdukset, jos ne sijaitsevat pääasiassa subkortikaalisissa rakenteissa, puristavat aivojen osia ja aiheuttavat mekaanisen puristuksen. Tämä heikentää hermoimpulssin johtavuutta..
  3. Kloumin tilavuusprosessit: tuumori, kysta, märkivä tukkoisuus.
  4. Iatrogeeninen tekijä. Keskushermostoleikkauksen aikana neurokirurgit voivat vahingossa vaurioittaa näköreittejä.
  5. Keskushermoston synnynnäiset viat, joihin liittyy aivojen räikeä rikkomus tai verenpainetauti-oireyhtymä: aivojen kudosten tiputtaminen, mikrosefaalia, enkefaloskeleikka tai dysplasia.

Erityinen kenttämenetyksen tapaus, esimerkiksi vasemmalla puolella oleva homonyymi hemianopsia, määritetään aivovaurion alueen perusteella.

lajikkeet

Neurologisia sairauksia on useita:

Homogeeninen hemianopsia (homonyymi hemianopsia)

Yksipuolinen hemianopsia on epätäydellinen näkövamma. Sille on ominaista, että kentät putoavat oikealta tai vasemmalta. Homonyyttistä hemianopsiaa esiintyy, kun infektio, aivohalvaus tai mekaaninen trauma vaikuttaa keskushermostoon.

Patologian ominaisuudet. Homonyymi vaihtoehto on palautuva. Joten, oikean- tai vasemmanpuoleinen sokeus voi olla merkki migreenin aurasta. Aura on edellisen vaiheen yksipuolinen päänsärky. Saman nimen hemianopsia voi olla yksi aivohalvauksen merkkejä. Vastapuolinen hemianopsia tapahtuu näköhermon yksipuolisen vaurion kanssa. Esimerkiksi, jos näköhermo vaurioituu vasemmalla puolella, oikeanpuoleiset näkökentät putoavat ulos ja oikeanpuoleinen homonyymian hemianopsia ilmestyy (hemianopsia oikealla). Jos oikea näköhermo vaurioituu, tapahtuu vasemmanpuoleinen homonyymi hemianopsia. Kun ulkoinen kampiakseli häviää täydellisesti, tapahtuu täydellinen yksipuolinen hemianopsia.

Bitemporaalinen heteroninen hemianopsia

Laajentamalla jokaista sanaa ymmärrämme sen. "Bi" on kaksi, "ajallinen" on pään temppelien puoli. Patologia ilmenee kummankin näkökentän katoamisesta temppelien sivulta. Bitemporaalinen hemianopsia tapahtuu, kun optinen reitti on vaurioitunut alueella, jossa näköhermoja leikkaavat.

Heteroninen hemianopsia tapahtuu näköhermojen vaurioilla, jotka useimmiten johtuvat kasvaimesta. Usein nämä ovat kasvaimia aivolisäkkeessä tai sen yläpuolella. Ajallinen hemianopsia on usein oire aivolisäkkeen adenoomasta..

Binasalin hemianopsia

Bi - nämä ovat kaksi, eli molemmin puolin nenä - viittaa nenäosaan. Patologialle on ominaista näkökenttien kahdenvälinen menetys kasvojen nenäosassa. Binasaali hemianopsia tapahtuu, kun näkö- ja aivorakenteet vaurioituvat. Binasal hemianopsiaa esiintyy myös vaurioittaessa keskushermostoa aivojen tiputtavan taustalla.

Ylä kvadrantti hemianopsia

Toisin kuin aikaisemmat näkökenttien menetykset, tälle neljännelle hemianopsialle on tunnusomaista näön yläosan menetys. Ylähemianopsia kehittyy vatsan vatsan vaurioiden vuoksi.

Alemman kvadrantin hemianopsia

Sille on ominaista näön alaosan menetys molemmilta puolilta. Alemman nelineljänneksen homonyymisia hemianopsiaa esiintyy, kun optiikan tai parietaalikuoren takaosa on vaurioitunut. Joten parietaalisen aivokuoren vaurioilla tapahtuu täydellinen hemianopsia.

Kliininen kuva

Patologiasta kärsivät potilaat kokevat usein päivittäistä vaivaa. Näkövika ei anna henkilön nähdä esineitä näkökentässä. Potilaille tavalliset tapahtumat, esimerkiksi tien ylittäminen, muuttuvat vaaroiksi: henkilö ei näe lähestyvää autoa. Ihmisiä ei suositella ajamaan mitään ajoneuvoa, koska vaaratilanteissa on vaara..

Saostuneet näkökentät eivät edes salli nähdä ruokaa lautasen toisella puoliskolla; lukemiseen liittyy vaikeuksia, koska kirjan sivun toinen puoli ei ole näkyvissä. Ihmisille lukeminen muuttuu jauhoiksi: ihmisten on tehtävä enemmän silmäliikkeitä.

Neurologiseen sairauteen liittyy alkeellisia visuaalisia hallusinaatioita. Valokopio on käsitys olemattomista rumaista ilmiöistä ja esineistä, esimerkiksi äkillisestä kohdasta, välähdyksistä, salamoista tai valoista. Hemianopsian elementtiset visuaaliset hallusinaatiot tapahtuvat äskettäisen aivohalvauksen jälkeen.

Jokapäiväinen elämä ja perheen tärkeät asiat aiheuttavat potilaille psykologista epämukavuutta: heidän toimintansa sivusta tuntuvat naurettavalta, huolimattomalta. Joillekin potilaille kehittyy masennus ja muut neuroottiset häiriöt. Näkökenttien menettämisen ja vammaisuuden tunteen vuoksi jotkut potilaat suljetaan pois sosiaalisesta elämästä mieluummin viettää aikaa yksin.

Hemianopsiapotilailla mahdollisten erikoisuuksien valikoima on rajoitettu. Joten tällaiset potilaat eivät voi kuljettaa matkustajia tai työskennellä niissä paikoissa, joissa esineiden ulkoinen arviointi vaaditaan, esimerkiksi suunnittelussa tai rakentamisessa.

Näkövammaisuuden kliinistä kuvaa valokuvien lisäksi täydennetään agnosialla. Tämä on neurologinen häiriö, jolle on tunnusomaista esineiden heikentynyt tunnistaminen visuaalisen kanavan kautta. Potilailla havaitaan prosopagnosia usein - tuttujen kasvojen tunnistuksen rikkomus. Joillakin potilailla on Anton-Babinsky -oireyhtymä: ihmiset kiistävät patologian esiintymisen.

Synnynnäinen hemianopsia yhdistetään usein aivojen subkortikaalisen ja aivokuoren kehitysosien virheisiin: talamukseen, aivokantaan ja parietaaliseen aivokuoreen. Siksi kliinistä kuvaa täydentävät sellaiset patologiat:

  1. Parestesia on vääristynyt tunne. Joten potilailla on usein pistelyä ihoa, ja he valittavat lentävistä kärpäseistä silmiensä edessä.
  2. Syvän herkkyyden loukkaaminen. Potilaat heikensivät kipua ja tuntoherkkyyttä.

Luokittelu

Tappion aiheen mukaan se tapahtuu:

  1. Tractus hemianopsia. Se kehittyy näkövamman vaurioiden vuoksi. Sille on ominaista näköhermojen surkastuminen, oppilaan valoreaktion puuttuminen ja näkökenttien häviämisen epäsymmetria..
  2. Keski hemianopsia. Se kehittyy vaurioilla aivojen keskusosia. Patologiaan ei liity näköhermojen surkastumista, ne reagoivat edelleen kevyelle ärsykkeelle. Keskitettyyn varianttiin liittyy symmetrinen näkökenttien häviäminen..

Kuinka tauti havaitaan?

Näkövamman diagnosointi suoritetaan näkökenttätutkimuksella. Express-tekniikan tarkoituksena on tunnistaa kenttäpatologiat. Neurologisessa käytännössä käytetään erityistä manuaalista vasaraa. Neurologi istuu ihmistä vastapäätä ja pyytää häntä sulkemaan yhden silmän kädellään. Avoimen silmän katse kiinnitetään lääkärin nenään. Lääkäri siirtää työkalua hitaasti potilaan pään takaa reunalta keskelle joka puolelta. Potilaalle on kerrottava heti, kun hän näkee vasaran.

Instrumentaalimenetelmistä perimetrialla on suurin diagnostinen arvo. Menettely suoritetaan kehällä. Toimenpiteen tuloksena lääkäri saa tietoa molempien silmien näkökenttien rajoista. Myös muut näkövammaisuudet havaitaan. Tietokoneen kampimetriaa käytetään myös. Se tunnistaa heikentyneen värien havaitsemisen verkkokalvon eri alueilla ja auttaa määrittämään heikentymisen tason..

Rikkomuksen syyn tunnistamiseksi käytetään tietokone- ja ultraäänidiagnostiikkaa: laskettua ja magneettikuvauskuvausta, aivoalusten ultraääni-dopplerografiaa. Tietokonediagnostiikka auttaa hoitotaktiikan valinnassa, koska sen avulla voit visualisoida verenvuoton, kasvaimen tai haavauman.

hoito

Hemianopsian hoidon periaatteet:

  1. Etiologinen hoito syyn poistamiseksi. Hoito riippuu tunnistetusta syystä. Esimerkiksi, jos tietokonediagnostiikka paljasti iskeemisen vaurion, määrätään lääkkeitä, jotka poistavat hypoksian ja aivoiskemian. Jos se on onkologinen sairaus, silloin määrätään kemoterapiaa tai leikkausta.
  2. Sosiopsykologinen toipuminen. Potilaita opetetaan lukemaan ja työskentelemään tekstin kanssa. Niitä autetaan nostamaan silmän liikkeen amplitudia siten, että koko rivi sivulla on näkyvissä.

Jos syytä ei voida poistaa, käytetään kuntoutusmenetelmiä. Potilaalle suositellaan käytettävä lasia, joissa on sisäänrakennetut peilit, jotka kompensoivat näkyvyyden puutteen.

Hemianopsia ei vähennä elinajanodotetta, mutta voi heikentää sen laatua ja tasoa. Vammaisuuden ennuste määräytyy anopsian etiologian ja tyypin mukaan. Joten, jos sairaus paljastuu heti traumaattisen tilanteen jälkeen, esimerkiksi aivotärähdyksen jälkeen, ja antaa heti hoidon, henkilö palautuu täysin.

HEMIANESTHESIA

Kuva 1. Kuva 2. Kuva 3.

Kuva 1. Hemianestesia ja sisäisen kapselin vaurioituminen. Kuva 2. Hemianestesia obullatan keskikohdan tappiossa. Kuva 3. Hemianestesia on hysteeristä. näissä tapauksissa kasvot eivät ole gatronuto, ja kehossa G.-raja riippuu keskittymisen korkeudesta, ja pinnan herkkyys sekä erityisesti kipu ja lämpö puuttuvat fokusoinnin vastakkaiselta puolelta, syvä herkkyys, pääasiassa lihakset ja nivelet, vaikuttaa keskittymisen puolelle; halvaus kehittyy myös samalla puolella (katso Brown-Ce-Kara -oireyhtymä). Puhdasta G., ääreishermoston vaurioista riippuen, ei tapahdu melkein koskaan. G. orgaanisilla sairauksilla on ominaispiirteitä: se on harvoin täydellinen; yleensä distaaliset leikkeet kärsivät enemmän, dissosioitumista toisessa tai toisessa muodossa esiintyy usein, ja G.: hen liittyy melkein aina muita orgaanisia oireita, Ch. saapuminen, liikuntahäiriöt - Hysteria on täysin erilainen. G. näissä tapauksissa on täydellinen, sen raja kulkee tiukasti keskiviivaa pitkin, sen intensiteetissä ei ole eroa distaalisessa ja proksimaalisessa osassa, se koskee yhtä hyvin kaikentyyppisiä sekä syvä- että pintaherkkyyttä, eikä siihen voi liittyä muita saostumia hermoston toiminnot (katso kuva 3). Usein potilaat eivät tiedä G.: n olemassaolosta, ja se selvitetään vasta tutkimuksissa. Täydellisestä G.: sta huolimatta, mukaan lukien syvä herkkyys, liikkeet, paitsi brutto, myös pienimmät ja hienoimmat, säilyvät; se ei ole todellinen herkkyyden puute, vaan pikemminkin "käsityksen huomioimatta jättäminen" tai "tuntemuksen mahdottomuus". Hysteerinen hemianesthesia eroaa orgaanisesta siinä, että jälkimmäisessä tapauksessa vakavat tuskalliset ärsytykset eivät vaikuta oppilaiden tilaan, entisissä samat tuskalliset ärsytykset aiheuttavat heidän laajentumisensa. Lit.: Darkshevich L., Hermosairauksien kurssi, osa I, M. - P., 1923; Oppenneim H., Lehr-buch der Nervenkrankheiten, B. I., B., 1923; D eje-r i n e J., Semiologie des affections du systeme ner-veux, P., 1926; R: stä G. et Cornil L.: ssä, Hemianestesia (nouveau traite de medecine, sous la direction de H. Roger, F. Widal et P. Teissier, fasc. 19, Paris. 1925). A. Kozhevnikov.

Iso lääketieteellinen tietosanakirja. 1970.

Katso mitä on "HEMIANESTESIA" muissa sanakirjoissa:

hemianesthesia - n., synonyymien lukumäärä: 3 • anestesia (9) • tunteettomuus (39) • tuntematon... Synonyymien sanakirja

hemianesthesia - (ks. hemi. + anestesia) tuntemuksen menetys kehon toisella puolella. Uusi vieraiden sanojen sanakirja. kirjoittanut EdwART, 2009. hemianesthesia [ks hemi... + anestesia] - kulta. herkkyyshäiriö, joka ilmaistaan ​​kivun menetyksenä...... Venäjän kielen vieraiden sanojen sanakirja

hemianesthesia - (hemianaestesia; hemi + anestesia) tuntemuksen menetys kehon puolella... Suuri lääketieteellinen sanakirja

Hemianestesia - (hemianaestesia) ihon herkkyyden menetys kehon toisella puoliskolla tapahtuu keskushermostosairauksissa, sekä toiminnallisissa, pääasiassa hysteriassa että aivojen kärsimyksessä yhdessä muiden kanssa...... F.A. Encyclopedic Dictionary Brockhaus ja I.A. Efron

hemianesthesia - hemianesthesia, ja... Venäjän oikeinkirjoitussanakirja

hemianesthesia - (1 g), R., D. jne. hemianesthesia / and... Venäjän kielen oikeinkirjoitussanakirja

hemianesthesia - hemianesthesia / I ja... yhdessä. Toisistaan. väliviivalliset.

Hemianesthesia - (kreikasta. Hemi-puoli, anesteesi-herkkyys) menetys, herkkyyden menetys kehon toisella puolella... Korjauspedagogiikka ja erityinen psykologia. sanasto

Hemianesthesia - (kreikkalainen hemi-sukupuoli, puoli; aisthesis - tunne, tunne) - kaiken tai tietyntyyppisen herkkyyden menetys ruumiin toisella puoliskolla, päinvastoin kuin aivovaurion painopiste. Herkkyyden heikkeneminen kehon toisella puolella...... Psykologian ja pedagogian tietosanakirja

HEMIANESTHESIA - [ks hemi ja anestesia] aistinnan menetys kehon toisella puolella... Psykomotorinen: sanakirja-viite

Kliiniset testit ja tehtävät

* Vaikutuskerroin vuodelle 2018 RSCI: n mukaan

Lehti sisältyy korkea-arvoisen todistuskomission vertaisarvioitujen tieteellisten julkaisujen luetteloon.

Lue uudesta numerosta

Esitetyt kliiniset testit ja tehtävät

testit

Valitse esitetyistä vastausvaihtoehdoista.
1. Kaappaushermon vaurioilla tapahtuu okulomotorisen lihaksen halvaus:
a) ylempi suora viiva;
b) ulkolinja;
c) alalinja;
d) alaviisto;
d) yläviisto.

2. Mydriaasi esiintyy vauriossa:
a) okulomotorisen hermon suuren solun ytimen yläosa;
b) okulomotorisen hermon suuren solun ytimen alempi osa;
c) okulomotorisen hermon pienisoluinen ydin;
d) pariton keskimmäinen ydin;
d) keskipitkän pitkittäispalkin ydin.

3. Jos kipuherkkyyden johtavien häiriöiden yläraja määritetään dermatomin T10-tasolla, selkäytimen vauriot paikallistetaan segmenttitasolla:
a) T6 tai T7;
b) T8 tai T9;
c) T9 tai T10;
d) T10 tai T11;
d) T11 tai T12.

4. Kun havaittu keskushalvaus:
a) lihaksen surkastuminen;
b) jännerefleksien kasvu;
c) polyneuriittisen tyypin herkkyyden rikkominen;
d) hermojen ja lihaksen sähköisen herkkyyden häiriöt;
e) fibrillaarinen nykiminen.

5. Choreic hyperkinesis esiintyy vaurioilla:
a) paleostriatum;
b) neostriatum;
c) mediaalinen vaalea pallo;
d) sivuttainen vaalea pallo;
e) pikkuaivo.

6. Alaraajojen syvän herkkyyden omaavat kuidut sijaitsevat ohuessa nipussa takajohdoista keskiviivan suhteen:
a) sivusuunnassa;
b) lääketieteellisesti;
c) vatsaan;
d) selkäranka;
e) ventrolaterinen.

7. Runko- ja yläraajojen syvät herkkyyskuidut sijaitsevat takajohtojen kiilamaisessa kimppussa keskiviivan suhteen:
a) sivusuunnassa;
b) lääketieteellisesti;
c) vatsaan;
d) selkäranka;
e) ventromediaalisesti.

8. Kipu- ja lämpöherkkyyskuidut (sivusilmukka) kiinnittyvät syvä- ja tuntoherkkyyskuituihin (mediaalinen silmukka):
a) nivelhammassa;
b) aivosillassa;
c) aivojen jaloissa;
d) näkövammaisessa;
d) pikkuaivoissa.

9. Estävän vaikutuksen päävälittäjä on:
a) asetyylikoliini;
b) GABA;
c) norepinefriini;
g) adrenaliini;
d) dopamiini.

10. Kaikki striopallidar-järjestelmän mielialareitit päättyvät:
a) vaalean pallin sivutumassa;
b) striatumissa;
c) kalpean pallon mediaalisessa ytimessä;
d) subtalaamisessa ytimessä;
d) pikkuaivoissa.

11. Rombergin aseman epävakaus silmiä suljettaessa paranee huomattavasti, jos esiintyy ataksiaa:
a) pikkuaivo;
b) herkkä;
c) vestibulaarinen;
d) etuosa;
e) sekoitettu.

12. Lihasäänen säätäminen pikkuaivoissa kehon sijaintia muuttaessaan avaruudessa tapahtuu:
a) punainen ydin;
b) Lewisin vartalo;
c) musta aine;
d) striatum;
e) sininen piste.

13. Binasaali hemianopsia tapahtuu vaurion kanssa:
a) näköhermon leikkauspisteen keskiosat;
b) näköhermon leikkauksen ulkoiset osat;
c) visuaalinen säteily;
d) optiikka;
e) musta aine.

14. Pakkaus:
a) optiikka;
b) visuaalinen risteys;
c) ulkoinen kammennettu runko;
d) visuaalinen säteily;
e) musta aine.

15. Silmävamman vaurioissa tapahtuu hemianopsiaa:
a) binasal;
b) homonyymi;
c) bitemporaalinen;
d) alempi neljännes;
e) ylempi neljännes.

16. Homogeenista hemianopsiaa ei havaita vaurioiden yhteydessä:
a) optiikka;
b) visuaalinen risteys;
c) visuaalinen säteily;
g) sisäinen kapseli;
d) näköhermo.

17. Polku kulkee pikkuaivojen ylävarsien läpi:
a) selkärangan selkäydin;
b) selkärangan etuosa;
c) fronto-bridge-cerebellar;
d) niskakyhmy-ajallinen-silta-aivo-aivo;
e) selkäydin.

18. Hajun hallusinaatioita havaitaan vaurioilla:
a) haju tuberkle;
b) hajuhehkulamppu;
c) ajallinen lohko;
d) parietaalinen lohko;
d) etusuora.

19. Bitemporaalista hemianopsiaa esiintyy leesioissa:
a) näköhermon leikkauspisteen keskiosat;
b) näköhermon leikkauksen ulkoiset osat;
c) näköhermojen leikkauskohdan optiikka;
d) visuaalinen säteily kahdelta puolelta;
d) etusuora.

20. Todellinen virtsainkontinenssi tapahtuu, kun vaurioita esiintyy:
a) etupuolen keskiosan keskiviivat;
b) kohdunkaulan selkäydin;
c) selkäytimen lantion laajeneminen;
d) selkäytimen poninhäntä;
e) aivosilta.

21. Katselun pareresissa ja lähentymisen rikkomisessa painopiste paikallistetaan:
a) aivosillan yläosissa;
b) aivosillan alaosissa;
c) keskiaivon selän alueella;
d) aivojen jaloissa;
d) olkapäässä.

22. Selkäydinhalkaisijan puolikkaalle vaurioille (Brown-Secar-oireyhtymä) on tunnusomaista keskittyminen painopisteen puolelle yhdistelmänä:
a) rikkomalla kaikenlaista herkkyyttä - päinvastoin;
b) rikkomalla kipua ja lämpötilaherkkyyttä painopisteen puolella;
c) rikkomalla syvää herkkyyttä painopisteen puolella ja kipua ja lämpötilaherkkyyttä vastakkaisella puolella;
d) rikkomalla kaikenlaista herkkyyttä keskittymisen puolella;
e) hermosto polyneuritisilla häiriöillä.

23. Aivohampaan tappiossa havaitaan ataksia:
a) dynaaminen;
b) vestibulaarinen;
c) staattinen;
d) herkkä;
d) etuosa.

24. Vasemman kasvohermon ääreisparesis, vasemman silmän aiheuttama lähentyvä strabismus, vasemmalla olevan Zelderin keskialueen hyperestesia, oikealla olevat patologiset refleksit, painopiste on paikallistettu:
a) vasemmassa aivosillassa;
b) pikkuaivojen oikeassa pallonpuoliskossa;
c) vasemmassa aivosillassa;
d) vasemman ajallisen luun pyramidin kärjen alueella;
e) aivojen jalassa.

25. Kouristuskohtaus alkaa vasemman jalan sormista, kun kohta on kohdistettu:
a) oikealla edessä olevalla haitallisella kentällä;
b) takimmaisen keskiosan yläosassa oikealla;
c) oikeanpuoleisen etuosan keskiosan alaosassa;
d) oikeanpuoleisen etuosan keskiosan yläosassa;
e) takimmaisen keskiosan alaosassa oikealla.

26. Kivun ja herpeettisen purkauksen yhdistelmä ulkoisessa kuulokanavassa ja korvassa, heikentynyt kuulo- ja vestibulaarinen toiminta ovat merkkejä alueen vaurioista:
a) vestibulaari;
b) pterygopalatine;
c) kampi;
d) Gasserova;
e) tähti.

27. Vasemman käden keskuspareesi esiintyy, kun kohdistus on paikallistettu:
a) vasemman etuosan keskiosan yläosissa;
b) vasemman etuosan keskiosan alaosissa;
c) sisemmän kapselin takaosa reisi;
g) sisäkapselin polvessa;
e) oikeanpuoleisen etuosan keskiosassa.

28. Kohdunkaulan plexus muodostuu selkärangan hermojen ja kohdunkaulan segmenttien etuosista:
a) C1-C4;
b) C2-C5;
c) C3-C6;
d) C4-C7;
d) C5-C8.

29. Brachial plexus muodostaa selkähermojen etuosat:
a) C5-C8;
b) C5-T1;
c) C6-C8;
d) C8-T2;
d) T1-T3.

30. hermoimpulsseja syntyy:
a) solutuuma;
b) ulkokalvo;
c) aksoni;
g) hermosäikeet;
e) dendriitit.

31. Alexiaa tarkkaillaan tappion kanssa:
a) ylempi etuosa gyrus;
b) para-hippokampuksen gyrus;
c) talamus;
d) kulma gyrus;
e) aivosilta.

32. Medulla oblongata -osan alaosassa olevaa ydintä ei eroteta:
a) lempeä ja kiilamainen;
b) kolmoishermon selkäydin;
c) hyoidihermot;
d) kasvojen, hermon sieppaukset.

33. Aivokannan sillan koostumus sisältää:
a) punaiset ytimet;
b) lohkon hermo;
c) okulomotorisen hermon ydin;
d) sieppavan hermon ydin;
e) hyoidihermojen ytimet.

34. Hemianestesia, hemataksia, hemianopsia ovat ominaisia ​​leesialle:
a) vaalea pallo;
b) caudate-ydin;
c) punainen ydin;
g) talamus;
e) musta aine.

35. Selkäytimen cauda-hevosen vaurioihin liittyy:
a) jalkojen epäselvä pareesi ja heikentynyt radikaalinen herkkyys;
b) jalkojen spastinen pareesi ja lantion sairaudet;
c) distaalisten jalkojen syvän herkkyyden ja virtsanpidätyksen loukkaaminen;
g) jalkojen spastinen parapareesi ilman herkkyyshäiriöitä ja lantion elinten toimintahäiriöitä;
e) proksimaalisten jalkojen syvän herkkyyden ja virtsanpidätyksen loukkaaminen.

Vastaukset

1 - b. 2 - c. 3 - b. 4 - b. 5 B. 6 - b. 7 - a. 8 - b. 9 - b. 10 - b. 11 - b. 12 - a. 13 - b. 14 - b. 15 - b. 16 - b 17 - b. 18 - c. 19 - a. 20 - g, 21 - c. 22 - c. 23 - c. 24 - c. 25 - d. 26 - c. 27 - d. 28 - a. 29 - b. 30 - b. 31 - 32 - 33 - 34 - 35.

tehtävät

Tehtävä numero 1
Potilaan puhe muuttui, sanoista tuli vaikea lausua, ääni nenääänellä, tukehtuminen nielemisessä, pehmeä kitalaki soiton aikana on liikkumaton, nielun refleksi puuttuu, kielen lihaksen surkastuminen ja viritys molemmin puolin.
1. Mikä on kliininen oireyhtymä?.
2. Missä patologinen vaurio sijaitsee??

Tehtävä numero 2
Potilaalla on dysfagia, dysfonia, dysartria, kielen liikkeiden rajoittaminen kielen lihaksen surkastumisen puuttuessa. Nielun refleksi on parantunut. Suun automatismin ja väkivaltaisen itkun aiheuttamat refleksit.
1. Mikä on kliininen oireyhtymä?.
2. Missä on vaurion sijainti?

Tehtävä numero 3
Potilas ei sulje oikeaa silmäänsä, keskustelun aikana suun kulma on vääristynyt vasemmalle, oikealla puolella ei ole kasvojen lihaksia (ei voi rypistää ja rypistää otsaa, oikea poski “paiskuu” täyttyessä, oikea nasolabiaalinen taite tasoitetaan ja kun hampaat ovat taipuneet, suun oikea nurkka on liikkumaton). ).
1. Mikä on kliininen oireyhtymä?.
2. Missä on vaurion sijainti?


Vastaukset

Tehtävä numero 1
1. Kielen lihaksen, perifeerisen lihaksen halvaus, pehmeä kitalaki, kurkunpää ja nielu.
2. FMN: n IX-X-XII-parien ytimet ovat vaikuttaneet olkapäähän.

Tehtävä numero 2
1. Kielen, kurkunpään ja nielun lihaksen pseudobulbar-keskushalvaus.
2. Aivopuoliskojen aivokuoren ja ydinvoiman pyramidireitit IX-X-XII FMN: lle vaikuttavat.

Tehtävä numero 3
1. Oikealla olevien lihasten perifeerinen halvaus.
2. Vaikutetaan oikeanpuoleiseen hermoon.

Hemiplegia, hemianesthesia, homonyymi hemianopsia viittaavat vaurioon: thalamus

132. Suuremman kiertoradan halkeaman oire: otsa ihon anestesia ja oftalmoplegia

TESTIT LÄÄKETIETEELLISEKSI JA ENNENTTÄVISEKSI FUNKTSIOON

DIDAKTIINEN MODUULI

”RAUHAJÄRJESTELMÄN TAUTIEN AJALLINEN DIAGNOSTIKA

(oikea vastaus on vain yksi)

Missä pintaherkkyyden tienhaara on??

1) Kun takajuuret pääsevät selkäytimen takapiireihin

2) Vain selkäytimen rintaosien tasolla

3) Medulla oblongata -osassa alempien oliivien tasolla

4) Jokaisessa selkäytimen segmentissä

5) Sisäkapselin tasolla

2. Kipuherkkyyden ensimmäisen neuronin rungot ovat:

1) Selkäytimen sarvi

2) Äänitorvi

3) Gaullen ja Burdachin ytimet

4) Optisen tuberkulin sivutuuma

viisi) Selkärangananglia

3. Toinen kipu- ja lämpöherkkyyshermosolu on:

1) Sulama-talamuksen polku

2) Thalamo-aivokuoren reitti

3) kortikospiraalinen polku

4) Thalamic polku

5) Spino-cerebellar-polku

Missä sisäkapselin osassa pintaherkkyyspolut nousevat?

1) Etuosa

3) Takajalan etuosan kolmannessa

4) Takajalojen edessä 2/3

viisi) Takaosan takaosan kolmannes

Missä eksteroceptiivisen herkkyyden polut päättyvät aivokuoreen?

1) Alemmassa rintakehässä

2) Ylemmässä ajallisessa gyrus-tilassa

3) Takaosan keskiosassa

4) Etuosan keskiosassa

5) Keskimmässä eturintaman gyrus

Millä tasolla on syvän herkkyyden polkujen leikkauspiste?

1) Rintakehän selkäytimen segmenttien tasolla

2) Selkäytimen kohdunkaulan paksunemisen segmenttien tasolla

3) Sisäkapselin tasolla

4) Medulla oblongata alempien oliivien tasolla

5) Keskiaivojen punaisten ytimien tasolla

7. Gaullen palkki sijaitsee:

1) Selkäytimen sivuttaisen osan etuosa

2) Etujohdot

3) Mediaaliset takajohdot

4) Sivuttaiset takajohdot

5) Takaosan sivujohdot

8. Yläraajojen proprioceptio hengittää:

3) Flexig-tapa

4) Burdakhin tie

5) Ankyloiva spondüliitti

9. Lihas-nivelten tunneiden ensimmäinen neuroni päättyy:

1) Selkäytimen lateraalisten sarvien solut

2) Ytimet Gaulle ja Burdach ja Medulla oblongata

3) Selkäytimen takaosan sarvet

4) Optisen tuberkulin ytimet

5) Takaosan keskivaiheen 4. kerroksen rakeiset solut

10. Johtimien epäkeskeisen jakautumisen lailla tarkoitetaan:

1) Gaulle-kimppu inervoi alaraajoja, Burdach-kimppu - yläosaa

2) Spin-talamuksen polku ja mediaalinen silmukka (bulbo-talamuksen polku) päättyvät talamuksen lateraalisen ytimen soluihin

3) Selkärangan talamuksen polun mediaalikuitut inervoivat distaalisen ihon, ja sivuttaiset kuidut proksimaalisesti

4) Selkärangan talamuksen polun lateraalikuidut inervoivat proksimaalisia ihoalueita, ja mediaaliset kuidut inervoivat distaalin

5) Bourdach-kimppu inervoi alaraajoja, ja Gaulle-kimppu inervoi alaraajoja

Ei ole oikeaa vastausta. Selkärangan talamuksen polun mediaaliset kuidut innerveroivat proksimaalista ihoa, ja lateraalikuidut distaalisesti.

11. Parestesia on:

1) Perverssi havainto (lämpöä pidetään kylmänä)

2) Yksi ärsytys nähdään moninkertaisena

3) Lyhytaikainen polttava tunne, hiipivät hiipivät - aiheuttamatta ärsytystä ulkopuolelta

4) Lisää kivun havaitsemiskynnystä

5) Kivun ärsytyksen pitkäaikainen jälkivaikutus

Potilas: kivun ja lämpötilaherkkyyden menetys molemmin puolin sijaitsevien rantakaareiden tasosta. Mihin selkäytimen segmenttiin vaikuttaa?

2) 5. rintakehä (?)

Potilas: pintaherkkyyden menetys on symmetrinen käsivarsissa ja jaloissa, kasvaa distaalisuunnassa. Millaisesta hypestesiasta me puhumme??

3) Polyneuropathic

4) Psykogeeninen (toiminnallinen)

5) Johdin selkäranka

14. Segmentti-dissosioidulla anestesialla:

1) Kipuherkkyys laskee, mutta lämpötila säilyy

2) Syvä herkkyys putoaa, mutta lämpötila säilyy

3) Lihas-nivelten tunne putoaa, mutta pinnan herkkyys säilyy

4) Kipuherkkyys vähenee, mutta lihaksen ja nivelten herkkyys säilyy

5) Pinta- ja syväherkkyys putoaa pois

Potilas: ajoittain lyhytaikaiset parestesiat vasemmassa kädessä. Missä tulisija on?

1) Keskimmäisen etuosan yläosassa oikealla puolella

2) Vasemmalla olevan takaosan keskimäärin keskiosassa

3) kohdunkaulan paksuuntumisen takaosassa vasemmalla puolella

4) Takaosan keskimmäisen gyrus -osan keskikolmannessa oikealla

5) Vasemmalla olevan takaosan keskiosan yläosassa

16. Segmenttinen hypestesia on:

1) Tyyppi "nauhat" pukeutuminen

2) tyypin "käsineet" ja "sukat" mukaan

3) Hypestesia vaurion tason alapuolella

4) Puolitakin tyypin mukaan

5) Puolivartalon hypestesia

Potilas: vaurio poneiden vasemmassa puoliskossa. Mitä herkkiä häiriöitä havaitaan?

1) Segmenttinen hypestesia oikealla ja syvän tunteen menetys vasemmalla

2) Lihas-nivel-herkkyyden menetys oikealla ja hemigipestesia vasemmalla

3) Syvän herkkyyden menetys oikealla, hemihypestesia oikealla

4) Syvän herkkyyden laskeuma vasemmalla, hemihypestesia vasemmalla

5) Kasvojen liikakasvu vasemmalla ja takaosan oikealla puolella

Missä pyramidirata kulkee raajojen lihaksiin??

1) Sisäkapselissa

2) Rajassa olkarenkaan ja selkäytimen

3) Keskiaivon juuressa

4) kohdunkaulan paksuuntumisen tasolla

5) kohdunkaulan yläosissa

19. Kaikki selkäytimet sijaitsevat selkäytimen sivuttaisjohdoissa, paitsi:

1) Kortikospinaalinen polku raajoille

2) Tama-talamuksen polku

3) selkärangan polku

4) Selkärangan flexig

5) Pääjoukkojen selkäydinpolku

. he ovat kaikki siellä!

20. Keskeisessä halvauksessa ei tapahdu:

1) lihaksen spastisuus

3) Erityinen nykiminen

4) Lihasten hypertonisuus ”taittoveitsenä”

21. Leesioissa havaitaan keskimääräinen halvaus:

1) Selkärangan talamuksen säde

2) Selkäytimen etusarvet

3) Thalamo-aivokuoren reitti

4) Kortico-selkärangan polku

5) Selkälihaksen polku

22. Spastiselle lihastestille on ominaista:

1) "vaihde" -ilmiö

2) Hypertonicity tai flexor tai extensor

3) Oire “taittoveitsestä”

4) raajan kovettuminen tietyssä asennossa

5) "Kuminauhan" oire

23. Perifeerisen motorisen neuronivaurion oireisiin eivät kuulu:

2) Erityinen nykiminen

3) Lihasten rappeutumisen reaktio elektromyografian aikana

4) Vatsan refleksien estäminen

5) jännerefleksien estäminen

24. Minkä pareysin vakavuus liittyy, jos liikkeet taktiikkaraajassa ovat mahdollisia kokonaan vasta painovoiman poistamisen jälkeen (raaja asetetaan alustalle):

2) 4 pistettä (?)

25. Leesioissa havaitaan ylempi hiutaleinen paraplegia:

1) Sisäinen kapseli molemmin puolin

2) Pyramidaalireitit aivokannan juuressa

3) kohdunkaulan yläsegmenttien poikittainen vaurio

4) Kohdunkaulan paksuuntumisen etusarvet

5) Rintakehän yläosan etuosat molemmilla puolilla

26. Brown-Secard-oireyhtymä on:

1) Perifeerinen pareesi homolateraalisesti ja syvän herkkyyden prolapsia vastakkaisesti

2) Keskeinen halvaus, syvän herkkyyden menetys, homolateraalinen ja segmentaalisesti dissosioitunut hypestesia vastakkaisesti

3) Keskinen hemipareesia vastakkaisesti ja hemigipestesia homolateraalisesti

4) Johtava selkärangan hypestesia kontralateraalisesti, keskushalvaus ja lihaksen-nivelten tunne menetys homolateraalisesti

5) Selkärangan hypetesian johtavuus homolateraalisesti, keskushalvaus ja syvän tunteen menetys vastakkaisesti

Mikä oire on erityinen selkäytimen etuosan sarven mononeuronien vaurioille?

1) lihaksen surkastuminen

2) Patella-jalkojen klonukset

3) Fascial nykiminen

4) Lihasten hypotensio

5) Lihasten spastisuus

Viimeksi muokattu tällä sivulla: 2016-04-23; Sivun tekijänoikeusrikkomus

M. M. Odinak
Kliininen diagnoosi neurologiassa

1.8. Kipumekanismien teorian pääsäännökset R. Melzakin mukaan

Kanadalaiset tutkijat R. Melzack ja P. D. Wall ehdottivat 1965 teoriaa aferenssivirran hallitsemisesta sisäänkäynnin yhteydessä tai teoriaa sisäänkäynnin porteista. Sen ydin johtuu tosiasiasta, että kivunlieto menee reseptoreista myelinoituneiden ja myelinoimattomien kuitujen läpi selkäytimen herkille soluille (V Rexed -levy). Nämä kuidut vapauttavat lisäaineita takaosan gelatiinimaisen aineen (substancia gelatinosa) soluille, jotka sijaitsevat levyillä II - III. Takaosan gelatiinimainen aine (Rolandin gelatiinimainen aine) erittyy osana takasarvea ja, kuten puolikuu, on sen takapään vieressä. Gelatiinimainen aine kehittyy voimakkaimmin kolmoisydämen alueella ja kohdunkaulan yläosassa. Solun suuntaan sitä on selkäytimen koko takaosan alueella. Sen määrä kasvaa juurten ja hermopäätteiden purkautumisen tason mukaan..

Takimmaisten sarvien kipu- ja lämpöherkkyys takimmaisissa juurissa päättyy paitsi takaroiden omiin ytimiin, mutta myös gelatiiniseen aineeseen. Tässä tapauksessa myelinoitujen kuitujen pulssit aktivoivat Rolandin aineen neuroneja, ja myelinoimattomista kuiduista johtuvat pulssit estävät niiden aktiivisuutta. Gelatiinimainen aine, joka liittyy läheisesti selkäytimen takaosan sarven herkisiin soluihin, on estävä järjestelmä suhteessa niihin. Tässä suhteessa Rolandin aineen heräteellä on presynaptinen estävä vaikutus ensimmäisten herkkien hermosolujen aksonipäätteisiin tai postsynaptinen estävä vaikutus selkärangan herkisiin soluihin, minkä seurauksena kipuimpulssien virtaus hermoston pääosiin vähenee - kivun portit sulkeutuvat. Kun gelatiinista ainetta inhiboidaan, tapahtuu päinvastainen vaikutus: valutuksen herkkyyden välittyminen on helpompaa - kivun portit avautuvat.

Siten päällekkäisistä rakenteista tulevien impulssien vaikutuksesta (keskimääräinen harmaa lähellä olevaa vettä oleva aine, ompeleen ytimet, caudate ja punaiset ytimet, retikulaarisen muodostumisen para-jättiläinen solutuuma, hypotalamuksen paraventrikulaariset ja etuosat, jotkut thalamuksen ytimet ja aivojen pallonpuoliskokuoreet), jotka kulkevat paksujen myeliinikuitujen läpi, aine toimii aktiivisesti ja estää reunoilta tulevien impulssien siirtymisen, ts. se sulkee portin. Samanaikaisesti päällekkäisillä osastoilla vastaanotetaan rajoitettu määrä valittuja signaaleja, mutta se riittää tarvittavan tiedon kuljettamiseen. Pienhalkaisijaisten (myelinoimattomien) kuitujen läpi johdettujen pulssien vaikutuksesta Rolandin aineen toiminta estyy, se menettää aferenssisignaalien virtauksen hallinnan, joka ylittää huomattavasti tarvittavan informaatiovirran ja kulkee “siirtopisteiden” kautta päällä oleviin anturikeskuksiin..

Vuonna 1998 R. Melzak ehdotti uutta - neuromatriisi - kivuteoriaa. Kirjailija uskoo, että on olemassa fyysinen ja phantom-runko. Fyysinen vartalo tuntuu ääreisistä aistiärsytyksistä. Phantom-elin voi olla olemassa myös ääreisimpulssien puuttuessa. Oman kehon tunne on geneettisesti ohjelmoitu ja esiintyy keskushermoston (limbaalisen järjestelmän) hermosoluissa. Kipuhermo syntyy neuromatriisin tuottamien hermoimpulssien kuviosta (aistinvaraisten impulssien vaikutuksesta tai itsenäisesti, geneettisen ohjelman mukaisesti).

1.9. Aistihäiriöiden perifeerinen variantti

Herkkyyshäiriöiden variantin alla ymmärrämme tietyntyyppisten herkkien häiriöiden kokonaisuuden ja niiden lokalisoinnin, jos herkkyysreitti vaurioituu eri tasoilla. On tapana erottaa seuraavat herkkien häiriöiden variantit: perifeeriset, selkäydin, aivo-ja toiminnalliset.

Kuva. 1.3. Ihon herkkyyden jakautuminen ääreishermojen mukaan (P. Duusin mukaan)

Luettelossa mainitut vaihtoehdot, lukuun ottamatta toiminnallista, voidaan puolestaan ​​jakaa lokalisoinnin avulla useisiin tyyppeihin ja jotkut tyypit (esimerkiksi aivojohtityyppi) alatyyppeihin.

Perifeeriselle vaihtoehdolle on tunnusomaista herkkyyshäiriöt, joita esiintyy, kun ääreishermostossa (ääreishermoissa, plexusissa, juurissa) esiintyviä sensoreittien vaurioita (kuva 1.3).

Perifeeristen sensoristen häiriöiden tyypit

1. Neuraaliset herkkyyshäiriöt. Se tapahtuu herkkien tai sekalaisten hermojen (sen päärunko tai herkät haarat) vaurioilla. Herkkien häiriöiden aiheuttamat neuriitit (tulehdukselliset prosessit) ja neuropaatiat - ei-tulehdukselliset leesiot (kompressioiskeemiset, traumaattiset, toksiset jne. - katso luku 11) eivät eroa pohjimmiltaan herkkien häiriöiden paikallisessa sijainnissa, ja niille on tunnusomaista seuraavat pääoireet:

- Aistinhäiriöillä voi olla luonteeltaan ärsytysoireita (kipu, parestesia, liikakasvu, hermon rungon arkuus palpaation yhteydessä, positiiviset jännitysoireet, hermon poistumispisteiden arkuus) ja / tai prolapsin oireita (anestesia, hypestesia jne.);

- Prolapsin ja ärsytyksen oireet korostuvat voimakkaimmin itsenäisen hengityksen alueella. Ärsytyksen oireet ovat yleisempiä. Olisi pidettävä mielessä, että joillakin kipuoireyhtymillä (esimerkiksi kausaalian vastavaiheessa) kipua voi esiintyä myös vaurioituneen hermon hermoalueen ulkopuolella;

- hermoärsytystä aiheuttaville kipuille on tyypillinen erityisominaisuus: ampuminen, polttaminen, "repiminen", joka on aiheutunut tai vahvistunut hermon tunnustelua tai jännitystä, niihin liittyy vakavia vegetatiivisia ja troofisia häiriöitä. Samankaltaiset kivut yhdessä muiden ärsytysoireiden kanssa ilman prolapsin oireita määrittävät neuralgian kliinisen kuvan, ja prolapsin oireiden esiintyminen (yhdessä ärsytysoireiden kanssa tai ilman niitä) viittaa jo neuriittiin (neuropatia).

- hermostollisiin hermoihin liittyviin hermoihin liittyviä patologisia prosesseja voidaan rajoittaa yhteen tai vangita useita hermoja (mono-, multi-, multiplinen neuriitti tai neuropatia - katso kohta 2.16).

Neuralgian tärkeimmät syyt ovat hermoärsytys, joka johtuu sen osittaisesta puristuksesta, joka johtuu useimmiten tunnelin oireyhtymästä - vaurioituneen hermon puristumisesta luu- tai kuitukanavassa (kolmoishermoston neuralgia jne.), Samoin kuin muihin paikallisiin patologisiin prosesseihin (kasvaimet, metastaasit, hematoomat, tarttumiset) jne.).

Neuropatioiden kehittymistä, joilla on pääasiassa herkkiä häiriöitä, havaitaan hermon aivotärähdyksellä (neuropraxia), samoin kuin joillakin tunneleiden neuropatioilla ja refleksi-dystrofisilla oireyhtymillä (causalgia). Muissa sekahermojen yllä olevan patologian muodoissa havaitaan myös herkkiä häiriöitä, mutta ne yhdistetään yleensä motoristen häiriöiden neuraaliseen tyyppiin tai ovat vakavasti heikompia kuin viimeksi mainitut..

2. Polyneuriittiset herkkyyshäiriöt. Se syntyy pääasiassa distaalisten perifeeristen hermojen tulehduksellisten (polyneuritis) tai ei-inflammatoristen (polyneuropathy) vaurioiden seurauksena. Herkkyyshäiriöille on ominaista seuraavat oireet:

- lokalisoituminen pääasiassa raajojen ja (tai) sukkien tyypin distaalisissa raajoissa, symmetria, herkkyyshäiriöiden selkeän rajan puute;

- Herkkien häiriöiden joukossa ärsytyksen oireet - kipu, parestesia, hyperestesia, liikakasvu, hermostunnojen arkuus palpaation ja jännityksen yhteydessä ja / tai prolapsin oireet - hypestesia, anestesia;

- prolapsin ja (tai) ärsytyksen oireet vaikuttavat yleensä kaikenlaisiin herkkyyteen, vaikka niiden vakavuus voi vaihdella patologisen prosessin luonteesta ja sairauden vaiheesta riippuen;

- erityisiä oireita esiintyy usein syvän herkkyyshäiriöiden takia: jaloissa - herkkä ataksia, käsissä - pseudoatetoosi ja (tai) väärä astereognosi;

- edellä mainitut herkkyyshäiriöt yhdistetään usein vegetatiivisiin ja troofisiin häiriöihin, jotka ovat pääasiassa distaalista lokalisointia.

Herkkien häiriöiden esiintyminen ja luonne sekä niiden vakavuus määräytyvät pääasiassa polyneuriitin tai polyneuropatian etiologisten tekijöiden perusteella. Polyneuriitti, jolla on puhtaasti aistinvarainen polyneuriitti-oireyhtymä, on huomattavasti yleisempi vain tuberkuloosin, varhaisen neurosyfilisin ja typhuksen kanssa. Polyneuropatioihin, joilla on pääasiassa herkkiä häiriöitä, kuuluvat: alkoholipitoiset, diabeettiset, samoin kuin polyneuropaatiat, joissa on foolihapon puutos, endokriiniset sairaudet (kilpirauhasen vajaatoiminta, aivolisäkkeen patologia), lääkkeiden päihteet (isoniatsidi, PASK jne.), Sisäelinten kasvaimet. Guillain-Barrén akuutti tulehduksellinen demyelinoiva polyradikuloneuropatia voi alkaa polyneuriittisista herkistä häiriöistä, vaikka motoriset polyneurikkahäiriöt kehittyvät ja ovat vallitsevia tulevaisuudessa.

3. Radikulaariset herkkyyshäiriöt. Tämän tyyppiselle ääreismuunnelmalle on ominaista kaiken tyyppisen herkkyyden ja radikulaarisen kivun rikkominen kaistaleiden muodossa, jotka ovat poikittaisia ​​rungossa ja pitkittäisiä raajoissa (kuva 1.4).

Kuva. 1.4. Ihon segmenttiherkkyys (Hansen-Schliackin mukaan)

Niitä voi esiintyä takaluukun patologiassa, Babinskyn radikaalin hermo - Najott (osa juuresta dura materista selkärangan ganglioniin), selkärangan ganglion, Sikarin selkäydin (muodostuu motoristen ja aistien juurten sulamisen seurauksena). Niiden vaurioiden etiologiset tekijät ovat erilaisia: tarttuva-toksinen, tarttuva-allerginen, kompressioiskeeminen, traumaattinen, toksinen, hajoava, perinnöllinen (ks. Kohta 11.4).

Heistä vallitseva esiintymistiheys on sellainen selkäydinpatologia, joka ei ole tulehduksellinen (funikulopatia) ja jota venäläisessä kirjallisuudessa kutsutaan perinteisesti radikuliitiksi. Radikulaarisen oireyhtymän kliiniselle kuvalle on ominaista seuraavat oireet:

- radikulaariset herkkyyshäiriöt, radikulaarinen kipu ja parestesia vastaavan dermatomin alueella;

- juuren jännityksen oireet yhdessä reaktiivisten kipujen kanssa;

- paikallinen kipu juurten alueelta poistuu nikama-aukoista (Vallee-kohdat);

- yhdistelmä radikaalisesti herkkiä ja radikaalisia motorisia häiriöitä, joiden vakavuus vaihtelee;

- kun selkärangan ganglioni (herpettinen ganglioniitti) osallistuu patologiseen prosessiin, radikaalin tyyppisille herkkyyshäiriöille ominaisia ​​kliinisiä oireita täydennetään herpetisillä purkauksilla.

Radikaalin herkkyyshäiriöiden nosologiaa määritettäessä on pidettävä mielessä, että useat tapaukset eri vertebrogeeniset patologiat voivat johtaa sen kehittymiseen:

- selkärangan patologia, jolla on pääasiassa degeneratiivista-dystrofista luonnetta (pääasiassa on nikamavälilevyjen patologia, muodonmuutos spondiloosi, spondylartroosi, luunmuutos ligamentosis, kapean selkäkanavan oireyhtymä);

- nikamakappaleiden tulehdukselliset vauriot (märkivä, tuberkuloosinen, luomistauti, sieni jne. spondüliitti);

- selkärangan kasvaimet (ensisijaiset hyvänlaatuiset ja pahanlaatuiset, metastaattiset kasvaimet, myelooma);

- Selkärangan kehityksen poikkeavuudet (spina bifida, lisäkaulakaran selkäranka, kallon selkärangan poikkeavuudet jne.);

- selkärangan dysplasia (kuitumainen dysplasia, Scheuermann-Mau -tauti, Pagetin tauti, akondroplasia, spondyloepiphyseal dysplasia);

- endokriininen metabolinen osteodystrofia (useammin hyperparatyreoosi, kilpirauhasen vajaatoiminta, diabetes mellitus) kanssa;

- selkärangan traumaattiset vauriot (pehmytkudosten mustelmat, nyrjähdys, nivelsiteiden repeämä, kappaleiden murtumat, kaaret, prosessit, traumaattiset herniat).

Toisin kuin lumbosakraalisen ja kohdunkaulan selkärangan radikulaariset oireyhtymät, rintakehän radikulaariset oireyhtymät ovat erittäin harvoin seurausta rintakehän selkärangan degeneratiivisista-distrofisista prosesseista. Radikulaarisen rintakehän kehittymiseen liittyy yleensä tulehduksellinen (spondüliitti), systeeminen (ankyloiva spondüliitti) ja metastaattiset leesiot. On myös muistettava, että kohdunkaulan ja rintakehän radikulaariset kivut voivat heijastua rinta- tai vatsaontelon elinten patologian vuoksi.

1.10. Selkärangan sensoroidut häiriöt

Herkkyyshäiriöiden selkärangan muoto voi johtua sarven vaurioista ja herkkien polkujen johtamisesta selkäytimessä (vastaavasti segmentti- ja johtotyypeissä).

1. Segmenttinen selkäranka. Se tapahtuu selkäytimen takaosan sarven ja valkoisen etuosan vaurioitumisen varalta. Kun torvi on vaurioitunut, se ilmenee vain kipu- ja lämpöherkkyyshäiriöillä vastaavien dermatoomien alueella, jotka ovat lokalisoituneen samankaltaisia ​​saapuvan juurin kanssa (herkkien häiriöiden radikulaariset segmenttivyöhykkeet) säilyttäen samalla syvän ja paljolti kosketusherkkyyden - vastaavien segmenttien pintaherkkyyden dissosioituneen häiriön. Parestesiat eivät ole ominaisia. Motoriset häiriöt puuttuvat. Segmenttityyppisillä herkkyyshäiriöillä on yleensä ylempi ja alempi taso (rajat). Tylsät ja kipeät posterogeenit ovat pääosin. Sarven vaurioiden aiheuttamien herkkien häiriöiden segmenttiversio havaitaan eri etiologian syringomyeliassa ja syringomyelitis-oireyhtymässä (ks. Kohta 3.6). Eturauhaisen valkosyötön vaurioissa herkkyyshäiriöt ovat dissosioituneita ja symmetrisiä ("perhonen").

2. Johdin selkärankatyyppi vaurioittaen sivu- ja takajohdot. Sitä aiheuttavat vahingot sivuttaisjohdoissa sijaitsevassa spinathalamic-reitissä, ohuessa kimpussa (Gaulle) ja kiilamaisessa kimpussa (Burdach) takajohdoissa. Poikittaisissa selkäydinvaurioissa johtintyypille on tunnusomaista syvän herkkyyden rikkominen sen puolella olevan vaurion tasosta, puoleen herkkyyden rikkominen kahdella segmentillä vaurion alapuolella puolella ja kontralateraalinen vaurio. Sitä esiintyy selkärangan aivohalvauksissa, selkäytimen vammoissa ja kasvaimissa, demielinisoivissa sairauksissa, takaraajojen yksittäisissä vaurioissa (neurosyfilis, funikulaarinen myeloosi, Friedreichin taksia, Russi-Levy -tauti, hermojen amyotrofian epätyypilliset muodot ja pääasialliset syvän herkkyyden häiriöt jne.).

3. Johdin selkärankatyyppi, jossa edessä olevan valkoisen tartunnan vaurio. Kliinisesti erilainen kuin segmenttityyppi, dissosioituneiden herkkien häiriöiden symmetria (molemmilla puolilla).

Herkät häiriöt ovat tärkein osa selkäydinleesiooireita: Brown-Secar-oireyhtymä, täydellinen poikittainen selkäydinvauriooireyhtymä jne. (Ks. Luku 3).

1.11. Herkkyyshäiriöiden aivovariantti

Sitä voi esiintyä vaurioissa kallon hermojen herkille ytimille (ydintyyppi), aivojen rakenteille, yleisen herkkyyden poluille eri tasoilla (medulla oblongata, varolium-silta, keskiaivo, optinen tuberkuli, sisäkapseli, säteilevä kruunu) ja aivokuoreen - vastaavasti, aivojohtimeen ja aivokuoren tyypit. Yleinen merkki aivojen johtavuusherkkyyshäiriöistä on, että ne sijaitsevat kehon puolella, leikkauskohtaa vastapäätä (hemianestesia, joskus vuorotteleva).

1. Yleisen herkkyysreittien tappio aivovarresta optisen tuberkulin alapuolella. Sille on luonteenomaista pääasiassa vuorottelevien oireyhtymien esiintyminen: vaurion puolella paljastetaan tietyn kallonhermon (hermojen) viat ja vastakkaisella puolella eristetyt kaikenlaiset herkkyyshäiriöt johtotyypin mukaan (hemianesthesia tai hemihyposthesia) tai yhdistelmänä muiden hemi-häiriöiden kanssa: pyramidal, cerebellar jne..

2. Optisen tuberkulin tappio. Lisäksi johtavuusherkät häiriöt sisältyvät yleensä ”kolmen hemi” -oireyhtymään: hemianesthesia, hemataxia, hemianopsia. Usein optisen tuberkulin vaurioilla kehon vastakkaisessa puoliskossa esiintyy erityisiä thalamic-kipuja - heialgia. Ne koetaan tuskalliseksi kylmä- tai palamis tunneksi, potilas tuskin kuvailee niitä ja on heikosti lokalisoitunut..

3. Sisäisen kapselin tappio. Herkät häiriöt johtuvat sisäkapselin takaosan kolmannen herkkyyden hermosolujen kuitujen vaurioista. Niille on ominaista kaiken tyyppisen herkkyyden hemianesthesia tai syvä hemihypostesia ruumiin sivuun kohdistuvassa vauriossa ilman vakuuttavaa eroa käsivarren ja jalan vakavuudessa. Herkät häiriöt sisältyvät yleensä "kolmen hemi" -oireyhtymään: hemianesthesia, hemiplegia, hemianopsia.

4. Säteilevän kruunun tappio. Sille on ominaista rajoitetummat pituusherkät häiriöt, jotka tarttuvat pääasiassa ylä- (brachiofacial lokalisaatio) tai alaraajoihin. Radiaalisen kruunun laajoilla vaurioilla herkkiä häiriöitä voidaan yhdistää hemipareesiin, ja niille on tunnusomaista, toisin kuin kapselit, käsivarren tai jalan epätasainen jakautuminen aina raajan monopareesiin ja monohypoteesiin asti.

5. Kuoren tappio. Aivokuoren herkkyyshäiriöt voivat johtua takaosan keskimmäisestä gyrus-osasta ja parietopostentral osista, sekä ylempä parietaaliristosta.

Takaosan keskivaiheen ja parietopostentaalisten osien tappio voi ilmetä prolapsin ja (tai) ärsytyksen oireina.

Prolapsin oireet. Herkkien häiriöiden sijainti vastaa patologisen fokuksen somatotooppista paikallisuutta (kasvot, käsivarsi, jalka), ja niiden vakavuus on suurin käsivarren tai jalan distaalisissa osissa - pseudo-polyneuriittisessa tyypissä yhden ”hanskan” tai ”sukan” muodossa. Vaikuttavat enimmäkseen syvät ja monimutkaiset herkkyydet. Useat spesifiset oireet ovat mahdollisia: aferenssi pareesi, aferenssi (kinesteettinen) apraksia, suun kautta tapahtuva apraksia, aferenssi motorinen afaasia, väärä astereognosi.

Ärsytyksen oireet ilmenevät yleensä parestesioina, jotka ovat paikallisia tai leviävät puoleen vartaloon (vastaavasti ilman "marssi" ja "marssi" - herkkä variantti Jacksonin epilepsiasta)..

Ylemmän parietaalisen lobulen tappio. Menetyksen oireiden kanssa herkkyys turhautuu koko kehossa ilman asymmetriaa käsivarressa tai jalassa, todellinen astereognosi toisessa tai molemmissa käsivarsissa on ominaista, ja aferenttinen pareesi todetaan usein. Parestesian muodossa esiintyvät ärsytyksen oireet esiintyvät samanaikaisesti koko vartalon puolella (hemiparestesia), ja ne voivat myös ilmetä käänteisinä kohtauksina takimmaisen käänteiskentän vaurioitumisen vuoksi.

1.12. Toiminnalliset aistinvaraiset häiriöt

Herkkien häiriöiden jakautuminen ei vastaa mitään orgaanista tyyppiä, ja sen määrää potilaan henkilökohtaiset ideat herkkien häiriöiden luonteesta. Merkkejä toiminnallisesta herkkyyshäiriöstä:

- herkkien häiriöiden rajat vaihtelevat tutkimuksesta tutkimukseen;

- yleensä hemianesthesiaa sairastavat potilaat osoittavat sen rajat tiukasti keskiviivan suuntaan. Kehon orgaanisen vaurion kanssa tämä ei voi olla, koska herkkien häiriöiden raja muuttuu tässä tapauksessa aina kohti jälkimmäistä;

- Jos suoritamme herkkyystutkimuksen alkutilassa ja siirrämme sitten vatsan ihon taitoksen sivulle, eli teemme keinotekoisesti uuden keskiviivan, niin potilas molemmissa tapauksissa valittaa herkkyyshäiriöistä keskiviivan suuntaan (orgaanisilla vaurioilla, häiriöiden raja siirtyy yhdessä ihon kanssa);

- herkkyyshäiriöt jakautuvat usein anatomisen periaatteen mukaisesti (ulnaraan tai nivelkudokseen jne.).

Herkkien häiriöiden toiminnallinen variantti voi esiintyä ihmisillä, joilla on neuroosi, psykopaatia, endogeeninen mielisairaus..

Lue Huimaus